Punctul Critic » Lecturi » Universitatea Internaţională de la Cheia. „Evoluţia dreptului şi a societăţii româneşti în context internaţional” 1918‑2018

Universitatea Internaţională de la Cheia. „Evoluţia dreptului şi a societăţii româneşti în context internaţional” 1918‑2018

După reușita din anii trecuți, în perioada 26‑30 iulie 2018, sub egida secției de Drept Internațional și Drept Comparat a Academiei de Științe Juridice din România, a avut loc a XXIV‑a ediție a Universității Internaționale de la Cheia. Lucrările din acest an, care s‑au desfășurat cu tema „Evoluția legii și societății românești în context internațional” (1918‑2018), au avut un număr mare de participanți. Astfel, s‑a conturat oportunitatea de a aduce în prim-plan identitatea națională și evoluția legii.

Lucrările s‑au desfășurat având ca organizatori Clubul de la Cheia „Victor Dan Zlătescu”, Facultatea de Drept din Cluj‑Napoca a Universității Creștine Dimitrie Cantemir, Facultatea de Administrație Publică a SNSPA, Asociația Națiunilor Unite din România, Centrul Transdisciplinar pentru Drepturile Omului din cadrul SNSPA, Centrul pentru Simulare Dinamică în Sectorul Public, CopyRo, Uniunea ziariştilor profesionişti, Editura Universul Academic, cu concursul membrilor Institutului Internaţional de Drept de Expresie şi Inspiraţie Franceză şi ai Institutului European de Drept.

Președinția comitetului științific și organizatoric a fost asigurată și în acest an de prof.univ.dr. Irina Moroianu Zlătescu, membră a Academiei Internaționale de Drept Comparat de la Haga. Vicepreședinte al lucrărilor a fost doamna conf.dr. Mihaela Elena Fodor din cadrul Facultății de Drept din Cluj‑Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”.

Cu ocazia deschiderii, prof. univ. dr. Irina Moroianu Zlătescu a citit salutul Christianei Wendehorst, președintele Institutului de Drept European (ELI). Aceasta a urat succes participanților și, totodată, i‑a asigurat pe cei prezenți că Institutul European de Drept, ca organizație independentă, își propune să îmbunătățească valoarea dreptului, să sprijine dezvoltarea acestuia și să contribuie la buna sa implementare, atât la nivel național, cât și la nivel european. În acest context, Christiane Wendehorst a apreciat că Universitatea Internațională de la Cheia este un loc de reflecție pentru gândirea juridică.

Mesajele și discursurile au fost prezentate de conducerea Academiei de Științe Juridice din România, Secția de Drept Internațional și Drept Comparat, precum și de organizatori.

Prof.univ.dr. Irina Zlătescu a prezentat o temă de interes real cu titlul „100 de ani în evoluția dreptului comparat în România”. O altă temă care a stârnit interesul a fost aceea prezentată de conf.univ.dr. Elena Mihaela Fodor, care a vorbit despre evoluția protecției și promovării drepturilor copilului în lumina Convenției ONU și a altor documente universale și regionale europene. Totodată, conf.univ.dr. Mihai Milca a prezentat lucrarea „Tratatele de pace ale României (1919‑1920) și noul cadru juridic european postbelic”.

De asemenea, teme precum proprietatea intelectuală și transdisciplinaritatea au fost abordate pentru prima dată în cadrul Universității Internaționale de la Cheia. Așa cum spunea cunoscutul Basarab Nicolescu, „disciplinaritatea, pluridisciplina­ritatea, interdisciplinaritatea şi trans­disci­plinaritatea sunt cele patru săgeţi ale unuia şi aceluiaşi arc: al cunoaşterii”. Asfel, prof. univ. dr. Magda Jianu a adus în atenție subiectul transdisciplinarității și educației.

Alți specialiști care au prezentant teme de referință au fost: prof.univ.dr. Monna‑Lisa Belu Magdo, vicepreședinte al Secției de Drept Internațional și Dreptului Comparat a Academiei de Științe Juridice, președinte al Clubului de la Cheia Victor Dan Zlatescu, prof. univ. dr. Ioan Alexandru, decan onorific al Facultății de Administrație Publică din cadrul S.N.S.P.A, prof. univ. dr. Maria Orlov, președinte al Institutului de Științe Administrative din Republica Moldova, prof. univ. dr. Petre Buneci, vicepreședinte al Asociației de Drept Penal.

Având în vedere că îmbunătățirea procesului de politici publice este un subiect constant al agendei specialiștilor români, doamna lector univ. Cristina Elena Nicolescu, directorul Centrului pentru Simulare Dinamică în Sectorul Public din cadrul SNSPA, a adus în atenție o temă de mare interes, intitulată „Drepturile omului și politicile publice în contextul românesc. Actualitate și perspective”.

Printre cei care au susținut lucrări la conferință, îi amintim, de asemenea, pe Alin Pop, președintele Curții de Arbitraj Ilfov –Bucureşti, asist.univ. dr. Elena Claudia Marinică, Mircea Ciocan, membru ELI, vicepreședinte COES, cercetător Rareș Bogdan Ruge, membru ELI, prof. Elena Roxana Vișan, cercetător Paula Ghițescu, cercetător Petru Emanuel Zlătescu, cercetător Alexandra Bucur. Totodată, în cadrul lucrărilor au fost lansate două cărți.

 Acest eveniment s‑a bucurat de un real succes, fiind o ocazie de a reuni împreună specialiști din domeniul dreptului.

Alexandra Bucur

Total 4 voturi
0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?

+ = Verify Human or Spambot ?

Despre Alexandra Bucur

Alexandra Bucur este membru al Institutului European de Drept –Viena, cadru didactic universitar asociat și cercetător științific asociat. Aria cercetărilor sale, determinată și de studiile doctorale, cuprinde dreptul european, drepturile omului, cu specială referire la problematica migrației, a azilului, a [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile PunctulCritic.ro: PunctulCritic.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*