Punctul Critic » Ancheta Punctul Critic » Social-democraţia, încotro?

Social-democraţia, încotro?

La aproape un sfert de veac de la implozia comunismului în Europa Centrală şi de Est interesul, cândva devorator, pentru interogaţii şi reflecţii despre socialism, stânga şi perspectivele revoluţionare ale transformării societăţii înregistrează un reflux semnificativ. Dezbaterile ideologice care şi revendicau marxismul ca punct focal şi iradiant au pierdut din substanţă şi fascinaţie. Şi aceasta nu doar ca urmare a eşecului dovedit istoriceşte al comunismului de sorginte sovietică şi nici datorită metamorfozei suferite de modelul chinezesc de dezvoltare, conciliat cu capitalismul – înţeles ca vector al globalizării. Ceea ce unii comentatori ar putea numi „criza” finală a socialismului marxist, poate fi privită şi ca o nouă ipostază a uneia şi aceleiaşi forme de mişcare la scară istorică, ce a cunoscut de a lungul timpului nu puţine sfâşieri şi schisme, reculuri şi avansuri, crize de etapă şi schimbări la faţă care au întreţinut combustia mişcării înseşi.
Dacă formula comunistă şi a dovedit inanitatea şi inaptitudinea de a mai exista, de a capacita mulţimile şi a redesena raporturile de forţe în câmpul politicilor naţionale sau în cadran internaţional nu înseamnă însă că proiectul socialist sau cel social democratic ar fi la rândul lor total compromise. Acesta din urmă beneficiază încă de un imens capital de încredere socială şi expectaţie politică, chiar dacă coeficientul ideologic al valorizării sale practice s a diluat considerabil.
Într o epocă în care pare să fi triumfat „raţiunea civică”, ataşamentul faţă de sistemele de idei şi valori convenţionale, convenţional delimitate, cu identitate încremenită, este anacronic şi contraproductiv din punct de vedere practico politic.
Lumea în care suntem condamnaţi să trăim este fără îndoială extrem de dinamică, supusă destructurărilor şi restructurărilor rapide, ce obligă fatalmente mecanismele adaptative la schimbare, ale indivizilor şi colectivităţilor să se recunoască asincrone, defazate.
Câtă consistenţă mai au ideile vehiculate de stânga socialistă şi social democrată? Ce mai înseamnă aşadar, în zilele noastre, a te revendica de stânga? Ce reprezintă apartenenţa la familia politică a socialiştilor şi social democraţilor? Este vorba de un credo, de o inerţie încăpăţânată într un univers suficient sieşi? Este vorba de o opţiune politică, între altele, de a lungul unui spectru populat de varii combinaţii deliberate sau reieşite din concursul circumstanţelor?

Revista Punctul critic nr. 03 (9) /2013: Social-democraţia, încotro?

  Cuprins revista Punctul critic nr. 03 (9) /2013: Social-democraţia, încotro?   Sumar Editorial: – Mihai Milca: Mitul stângii Social-democraţia, încotro ? – Cătălin Bordeianu: Decenii dominante ale social‑democrației în Occident – Ioan C. Popa: Social‑democraţia sub presiunea totalitarismelor în prima jumătate a secolului XX – Bogdan Fartușnic: Social‑democrația europeană: între criza economică și criza guvernării – Sebastian Simion: Tribulaţiile ...

citește »