Punctul Critic » Ancheta Punctul Critic » Cum văd românii schimbarea după 20 de ani

Cum văd românii schimbarea după 20 de ani

În cei peste douăzeci de ani care au trecut de la evenimentele din decembrie 1989, România a constituit obiectul unui spectaculos dar controversat experiment istoric. De la regnul partidului unic, un partid numărând milioane de membri, omniprezent, omniscient, arborescent, cu o capilaritate socială în exces, aparent indestructibil și monolit, atotputernic și refuzând orice alternativă sau formulă politică excedând canonul marxist-leninist – la democrația pluripartidistă, deschisă competiției electorale, liberei opțiuni civice, negocierii și combinațiilor potrivit raporturilor de forțe între actorii angajați în jocul politic.
În România proaspăt ieșită din labirintul totalitarismului comunist, apariția unei puzderii de formațiuni politice (partide, fronturi, mișcări) nu a reprezentat însă și o nevoie conștientizată a introducerii raționalității politice în viața societății și nici reflexul unui proiect civic coerent. A fost mai degrabă efectul difuz al unui șoc post-traumatic, un puseu mimetic în raport cu ceea ce se întâmplă în întreaga Europă Centrală și de Est.

Revista Punctul critic nr. 02 (2) / 2010: Cum văd românii schimbarea după 20 de ani

  Cuprins revista Punctul critic nr. 02 (2) /2010: Cum văd românii schimbarea după 20 de ani   Editorial – Mihai Milca, Partitocrație și cleptocrație România după 20 de ani (ii)  Starea de fapt – Dr. Dorel Abraham: Cum văd românii schimbarea – Florea Țuiu: Meandrele tranziției la economia de piață – Dr. Cristina Voicu: Economia subterană la lumina zilei ...

citește »