Punctul Critic » Arhiva Punctul Critic » Revista Punctul critic nr. 2 (24) 2018: Mitteleuropa – noua falie în spaţiul euro-comunitar

Revista Punctul critic nr. 2 (24) 2018: Mitteleuropa – noua falie în spaţiul euro-comunitar

 

Permanenta actualitate a clasicilor

♦ Ioan Alexandru Florea, Ibn Khaldun – contemporanul nostru / 167
Scrierile lui Ibn Khaldun, în special Prolegomena (al‑muqaddima), au influențat atât gândirea politică și economică arabă, cât și gândirea europeană. În Europa, el a fost redescoperit la începutul secolului al XIX‑lea, probabil prin intermediul influenței otomane.

 

Conexiuni Eurocomunitare

♦ Alexandra Bucur, Migrația și societatea în schimbare / 183
The main objective of this study is to identify the main migratory trends at European level. This article comes in the context of questions about current migration‑related changes. In the first part, the study examines the magnitude of the phenomenon in 2017, the trends of 2018 and ends by analyzing the impact of migration on European society.
Obiectivul principal al acestui studiu este de a identifica principalele tendințe migratorii la nivel european. Acest articol vine în contextul unor întrebări referitoare la schimbările actuale generate de migrație. În prima parte, studiul examinează amploarea fenomenului în anul 2017, tendințele anului 2018 și se încheie prin a analizarea impactului migrației asupra societății europene.

 

Mapamond

♦ Mirela-Adriana Viziru, Lupta de gherilă în era noilor tehnologii. Cazul EZLN / 193
Mișcarea zapatistă din Chiapas s‑a evidențiat prin mijloacele nonviolente de promovare a obiectivelor sale, strategie atipică pentru o luptă de gherilă. Ipoteza acestui articol este că apariția și popularizarea internetului au generat o schimbare de paradigmă ce le‑a permis insurgenților mexicani să își regândescă discursul și tacticile. Din această perspectivă, analiza mijloacelor prin care EZLN a reușit să‑și atace adversarul în mediul virtual și să câștige sprijin moral și material la nivel internațional ne permite să ajungem la o mai bună înțelegere a modului de acțiune al mișcării sociale în era noilor tehnologii.

 

Lumea cărţilor

♦ Gheorghe Lencan Stoica, Citindu-l pe Habermas / 203
În februarie 2007, mă aflam la departamentul de filosofie al Universității „La Sapienza” din Roma, unde a predat cândva și marele filosof italian Giovanni Gentile. Prietenii mei m‑au anunțat imediat că voi fi invitat, împreună cu ei, la întâlnirea cu marele filosof german contemporan Jürgen Habermas. Citisem și eu câteva lucrări despre Habermas scrise la noi, nu mă consideram însă un bun cunoscător al autorului german. Făceam însă o legătură între Habermas și „Școala de la Frankfurt” și acest lucru mi‑a stârnit și mai mult curiozitatea și am fost prezent la întâlnirea cu Habermas cu mult înainte de ora stabilită. Despre „Școala de la Frankfurt” citisem încă din timpul studenției, când profesorul și mai târziu conducătorul meu de doctorat, Tudor Bugnariu, mă invita deseori la el acasă și îmi vorbea cu multă convingere despre filosofia și gândirea filosofică contemporană.

♦ Mihai-Bogdan Marian, Caietul 19. 1934-1935 – Risorgimentoul italian, o nouă apariție de excepție în seria Biblioteca Gramsciană / 209
În prima săptămână a lunii mai a.c., la împlinirea a 81 de ani de la moartea lui Antonio Gramsci, la Librăria Mihai Eminescu din București a avut loc lansarea volumului cu numărul cinci, Caietul 19. 1934‑1935 Risorgimentoul italian, în cadrul colecției Biblioteca Gramsciană, realizată sub egida editurii Adenium din Iași, sub coordonarea prof. univ. dr. Sabin Drăgulin. Evenimentul s‑a desfășurat în prezența unui public select printre care se puteau distinge, pe lângă coordonatorul colecției, autoarea traducerii și studiului introductiv la aceasta, Ioana Cristea Drăgulin, și exponenți de marcă din câmpul științelor sociale și politice din țara noastră, dar și din Italia, precum prof. univ. dr. Mihai Milca sau prof. univ. dr. Angelo Chielli. Totodată, la lansarea acestui volum au participat și membrii familiei regretatului Vito Buono, fost director administrativ în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității „Aldo Moro” din Bari, cel care a adus o contribuție decisivă la concretizarea ideii prof. Drăgulin de a realiza o colecție în limba română dedicată operei gramsciene.

 

Panteonul Diplomaţiei Româneşti

♦ Nicolae Mareş, Cărturarul-diplomat Ion M. Anghel • 90 / 217
La îngemănarea celor două milenii, ambasadorul, profesorul și cărturarul Ion M. Anghel – urmare a activității rodnice și îndelungate – pusă în slujba diplomației și a dreptului internațional, ocupă un loc distinct în analele diplomatice românești și ale științei dreptului în ansamblu. Nu greșesc afirmând că – după Vespasian Pella – prin profesionalismul dovedit în materie diplomatică, dar și de drept diplomatic și consular, a dat valențe științifice, durabile cadrului juridic nou creat, acesta dobândind la rândul său temeinicie. Timp de 37 de ani, cât a funcționat ca diplomat și 63 de ani ca jurist – trecând în centrala ministerului de externe prin mai toate funcțiile, – a fost o prezență vie, creatoare, atât în diplomația bilaterală, cât și în cea multilaterală.

♦ Nicolae Mareş, Corneliu Mănescu sau triumful politicii externe a României în secolul al XX-lea / 220
Alegerea ministrului C. Mănescu în calitate de președinte al celei de a XXII‑a Sesiuni a ONU reprezintă pentru țara noastră reintegrarea ei pe scena internațională, unde a jucat în trecut roluri atât de importante. Ea este o demonstrație a vitalității și energiei poporului român, care încă o dată, în cursul istoriei sale agitate, a știut să se debaraseze de forțele negative care îi împiedicau libera dezvoltare. Independent de regimul politic sub care trăiește, atunci când redevine el însuși – ca să întrebuințăm o forumulă preferată a generalului de Gaulle – poporul român își pregătește caracterele sale fundamentale de echilibru, moderație și aspirație la pace. /…/ Alegerea domnului Mănescu constituie ratificarea, recunoșterea policii externe curajoase a României, a eforturilor pentru afirmarea independenței sale față de Moscova, a poziției constructive adoptate în diferite probleme internaționale.

 

Eveniment

♦ Irina Airinei, Presa Marii Uniri / 229
Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit la Arad printr‑o manifestare culturală care a avut ca motto „Un moment de reculegere pentru Marea Generație a CENTENARULUI. Un moment de reflecție pentru Actuala Generație”. Cu această ocazie, a fost aprinsă, ca un simbol, Candela Marii Uniri.

Vă dorim lectură placută!

Articolele din numărul curent le găsiți aici (Click)

Arhiva revistei Punctul Critic (Click aici)

Editor: Fundația Culturală Ideea Europeană
Co-editor: Fundația “Platon Pardău”

Puteți comanda un abonament sau revista în format tipărit pe librăria Ideea Europeană (Click aici)

 Ediția Digitală Punctul critic

Adresa redacţiei:
Punctul critic
CP-113, OP-22, Sect. 1, Bucureşti, cod 014780
Tel./fax: 4021 212 56 92; 4021 310 66 18.
E-mail: office@punctulcritic.ro

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Total 6 voturi
0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?

+ = Verify Human or Spambot ?

Despre Punctul Critic

Punctul critic – revista de diagnoză socială, politică şi culturală Punctul critic are o circulație națională și internațională, având un Consiliu științific alcătuit din personalități naționale și internaționale, acest lucru fiind o garanție calitativa asupra conținutului cât și a obiectivității [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile PunctulCritic.ro: PunctulCritic.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*