Punctul Critic » Noutăți-Evenimente » Pactul Mondial privind Dreptul la Mediu – Cadrul juridic global unic pentru protejarea mediului

Pactul Mondial privind Dreptul la Mediu – Cadrul juridic global unic pentru protejarea mediului

Dacă dreptul la mediu este recunoscut ca drept fundamental al omului, garantarea respectării acestuia la nivel mondial, regional sau național este încă departe de a deveni o realitate. Dovada o reprezintă edificiul juridic al standardelor de drepturile omului, clădit de principalul autor și redactor al Declarației Universale a Drepturilor Omului din 1948, eminentul jurist René Cassin. Această construcție a fost consolidată de prof. univ. dr. Karel Vasak prin stabilirea celor trei generații de drepturi ale omului, drepturile civile și politice (prima generație), drepturile economice, sociale și culturale (a doua generație) și dreptul la pace, la mediu și la dezvoltare (a treia generație). Dacă pentru primele două generații de drepturi, așa cum arătam și cu alte ocazii[1], au fost adoptate încă din 1966 instrumente globale, și anume Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice și, respectiv, Pactul Internațional privind Drepturile Economice Sociale și Culturale, a trebuit să treacă o jumătate de secol ca omenirea să acționeze prin drept pentru planetă și să ia în discuție în cadrul Adunării Generale a ONU, la 19 septembrie 2017, adoptarea unui Pact privind dreptul la un mediu sănătos, într‑o lume în dezvoltare în condiții de pace. Evident că numai așa vom mai putea vorbi despre generațiile viitoare, prin prezervarea drepturilor fundamentale ale omului, pentru acestea. Iată că, la opt luni după acest moment, au fost lansate, la 10 mai 2018, prin votul Adunării Generale a ONU, discuțiile dintre state asupra Proiectului prezentat de președintele Franței Emmanuel Macron la sesiunea Adunării Generale a ONU mai sus‑amintită. Recent, la 6 februarie 2019, dezbaterile au fost deschise și la nivelul Uniunii Europene printr‑o Conferință organizată de membrii Parlamentului European Pascal Durand, Gerben‑Jan Gerbrandy, Jo Leinin și Sirpa PietkaīnenI. În cuvântul său de deschidere, fostul premier francez, fost președinte al COP21, Laurent Fabius[2], a atras atenția asupra importanței pe care ar putea să o aibă, pentru adoptarea Pactului pentru Mediu, o poziție europeană puternică și unită, Europa fiind „unul din rarii actori care pot salva mediul înconjurător”. Proiectul a fost susținut în acest cadru și de Daniel Calleia Crespo, directorul general pentru mediu al Comisiei Europene.

Este interesant de menționat abordarea pluridisciplinară a subiectului în această reuniune, la care au participat eminenți juriști, economiști, alături de membri ai unor ONG‑uri reprezentative. În acest cadru, s‑a evidențiat interesul pe care trebuie să îl prezinte pentru judecători un astfel de Pact și că se impune cu necesitate ca acesta să devină un instrument juridic unic care să regrupeze toate principiile directoare de protejare a mediului înconjurător.

Este demn de remarcat și cuvântul de închidere al Conferinței, care a aparținut europarlamentarului Pascal Durand. El a atras atenția că „Europa nu își poate permite să treacă pe lângă această oportunitate” pe care o reprezintă pentru omenire un Pact la Mediu.

Desigur, ne referim deocamdată la un Proiect de Pact, dar cred că depinde de noi toți să ne exprimăm susținerea pentru ca acest instrument juridic care va reuni într‑un singur tratat internațional marile principii generale care trebuie să stea la baza oricărei acțiuni în materie, într‑un mod care să pună la îndemâna celor interesați un cadru juridic global unic, care să protejeze mai bine mediul înconjurător.

Note:
[1] A se vedea Irina Moroianu Zlătescu, Spre un Pact Mondial Privind Dreptul la Mediu, în „Punctul critic” nr. 3/2017.
[2] Președinte al Consiliului Constituțional francez.

Irina MOROIANU ZLĂTESCU

Total 2 voturi
0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?

+ = Verify Human or Spambot ?

Despre Punctul Critic

Punctul critic – revista de diagnoză socială, politică şi culturală Punctul critic are o circulație națională și internațională, având un Consiliu științific alcătuit din personalități naționale și internaționale, acest lucru fiind o garanție calitativa asupra conținutului cât și a obiectivității [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile PunctulCritic.ro: PunctulCritic.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*