Punctul Critic » Noutăți-Evenimente » Irina Airinei: Presa Marii Uniri

Irina Airinei: Presa Marii Uniri

Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit la Arad printr‑o manifestare culturală care a avut ca motto „Un moment de reculegere pentru Marea Generație a CENTENARULUI. Un moment de reflecție pentru Actuala Generație”. Cu această ocazie, a fost aprinsă, ca un simbol, Candela Marii Uniri.

Astfel, Asociația Română de Istorie a Presei, împreună cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad au organizat, la Arad, în perioada 20‑21 aprilie 2018, Congresul Internațional de Istorie a Presei, cu tema „Presa Marii Uniri”.

Parteneri ai manifestării au fost Academia Română, universități din România, Serbia, Ungaria, Turcia, Societatea de Științe Istorice din România, Asociația de Istorie Balcanică, Asociația Istoricilor din Republica Moldova, Centrul Cultural Municipal Arad, Centrul Județean Cultural Arad, Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Biblioteca „A.D. Xenopol” a jud. Arad, instituții muzeale și media reprezentative.

Peste 100 de cercetători, profesori, jurnaliști, bibliotecari din România și din țările în care există comunități de români au fost prezenți la această manifestare care a debutat vineri, 20 aprilie, ora 10:00 în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad.

Cu acest prilej organizatorii au aprins CANDELA MARII UNIRI. Un simbol al luminii călăuzitoare pentru cei care au luptat pe front în Marele Război, cea care i‑a iluminat pe toți românii și mai ales pe marii bărbați de stat ai Aradului care au gândit, organizat și proclamat Marea Unire la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio‑Pop, Ioan Suciu. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Tineret „Vasile Goldiş”, alături de cei interesaţi, au participat, vineri, 20 aprilie, de la ora 10, în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, la festivitatea de deschidere a lucrărilor Congresului Internaţional de Istorie a Presei: „Presa Marii Uniri”. Conferinţa de deschidere a fost susţinută de către Acad. Mihai Bărbulescu, directorul Institutului de Studii Clasice al Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca. Desfăşurarea lucrărilor congresului a avut loc în aceeaşi zi, între orele 15:30 şi 18:30, după care participanţii s‑au deplasat la Macea, unde, de la 19, a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei Române de Istorie a Presei. La eveniment au participat ÎPS dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, prof.univ.dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rector al UVVG, Cătălin Negoiţă, preşedintele ARIP, Florentina Horgea, prefectul judeţului, Iustin Cionca, preşedintele CJ Arad, Gheorghe Falcă, primarul municipiului, Ilie Rad, preşedintele de Onoare al ARIP, şi Marian Petcu, membru fondator al ARIP. De asemenea, a fost transmis mesajul domnului Ioan‑Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, iar istoricul moldovean Gheorghe Negru a susţinut un moment de reflecţie istorică, cu tema „Basarabia, pământ românesc”. Printre cei înscrişi la Congres s‑au numărat cercetători din Arad, Bucureşti, Satu Mare, Cluj‑Napoca, Alba Iulia, Galaţi, Timişoara, Oradea, Piteşti, Iaşi, Sibiu, Craiova, Târgovişte, Segarcea, Roşiorii de Vede, Lugoj, Lipova, dar şi de peste hotare, din Gyula (Ungaria), Vršac (Serbia) şi Chişinău (Republica Moldova).

Ca o concluzie, prof. dr. Marius‑Ioan Grec, președintele Comitetului de organizare al Congresului Internațional de Istorie a Presei / Arad 20‑21 aprilie 2018, a spus: „ARADUL este locul unde s‑a gândit, programat, iar ulterior organizat și finalizat MAREA UNIRE de la 1 decembrie 1918. «Generația Marii Uniri» este, în primul rând, intelectualitatea arădeană, în frunte cu VASILE GOLDIȘ, ȘTEFAN CICIO‑POP, IOAN SUCIU… și toți cei din jurul lor, cei care au înfăptuit un act politic, fără precedent în istoria noastră, pentru națiunea română și împreună cu aceasta.” Profesorul dr. Marius Grec explică importanța presei vremii la înfăptuirea marelui act istoric. „Se pare că, în cazul anului 1918, comunicarea a funcționat. Vasile Goldiș a fost nu numai cel care a redactat și citit la Alba Iulia rezoluția Marii Uniri. El a fost un om de presă. Omul de presă al Marii Uniri. Sigur că niciodată un om nu poate să facă singur o mare realizare. Vasile Goldiș a fost director de ziar, a fost redactor. La Arad au fost niște ziare deosebite: Românul, Biserica și școala, Tribuna… Dacă n‑ar fi existat aceste ziare, conștiința națională a românilor bănățeni nu ar fi fost exaltată, nu ar fi fost ținută trează ca să participe acolo, la Alba Iulia, peste 100 000 de români.” Astfel, rolul presei din toate teritoriile locuite de români la formarea conștiinței naționale a fost determinant pentru momentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, care nu va fi nici uitat și nici ignorat.

Total 3 voturi
0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?

+ = Verify Human or Spambot ?

Despre Punctul Critic

Punctul critic – revista de diagnoză socială, politică şi culturală Punctul critic are o circulație națională și internațională, având un Consiliu științific alcătuit din personalități naționale și internaționale, acest lucru fiind o garanție calitativa asupra conținutului cât și a obiectivității [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile PunctulCritic.ro: PunctulCritic.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*