Punctul Critic » Noutăți editoriale » Editurile Contemporanul, Ideea Europeană şi EuroPress Group la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus 2015

Editurile Contemporanul, Ideea Europeană şi EuroPress Group la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus 2015

Editurile Contemporanul, Ideea Europeană şi EuroPress Group, în parteneriat cu Editurile Academiei Române şi Teşu, au lansat la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus 2015 o serie de titluri recent apărute, între care le regăsim pe următoarele: Nicolae Breban, Jocul şi fuga, Singura cale; Bogdan Creţu, Iluziile literaturii şi deziluziile criticii; Aura Christi, Tragicul visător, Emil Raţiu, Dumnezeu s-a născut în Dacia; Octavian Opriş, Libertate, morală, politică; Platon Pardău, Ore de dimineaţă; Ştefan Borbély, Eseuri biblice; David Bosc, Fântâna limpede; Daniela Lungu, Colonia cu demoni; Teşu Solomovici, Istoria evreilor din România; Nicolae Bârna, Puntea artelor; Bogdan Socol, Jurnalul unui iubitor de fotbal.

La standul Editurii Contemporanul au fost lansate revistele Contemporanul – publicaţie aflată în ajunul anului aniversar, 2016, când se vor sărbători 135 de ani de la înfiinţare – şi Punctul critic. Apoi s-a vorbit despre biata democraţie autohtonă, care seamănă cu nu puţine lucruri, şi mai puţin cu democraţia însăşi, despre criza receptării şi criza criticii de întâmpinare, moartea spiritului critic, prosperarea divertismentului, capitalismul dezastrelor şi terapia şocurilor, Clubul #Colectiv, guvernul tehnocrat, era globalismului, terorism şi politică, refugiaţi, clătinarea identităţii românilor, Ziua Limbii Române şi Ziua Limbii Maghiare, fractura din lumea literelor, regretata dispariţie a revistei Cultura, condusă de unul dintre cei mai mari prozatori români din perioada postbelică, Augustin Buzura, şi doamna Angela Martin, poezie şi roman, nepăsarea guvernelor care s-au perindat la putere după 1989 faţă de cultură, bugetul de zero virgulă nimic alocat, an de an, culturii române, ultimul loc în Europa deţinut de România la capitolele lectură, achiziţie şi producţie de carte. S-a mai vorbit, între altele, despre faptul că politicienii trec, iar unele cărţi rămân, despre catastrofica circulaţie a cărţii, despre timbrul literar şi Legea Finanţării Revistelor, care favorizează publicaţiile editate de ANUC. Nu s-au trecut cu vederea lecţiile de solidaritate date de unii colegi, scriitori aflaţi într-un evident conflict de interese, despre aşa-zisa Lege antilegionară, elaborată, spuneau unii comentatori, după ureche şi interpretată la fel, despre marii scriitori supuşi de colegii lor, scriitorii, ca sub Stalin şi Dej, boicotului tăcerii. Nu ne-am mirat că în timp ce pe toate canalele TV se vorbea despre noua componenţă a guvernului – tehnocrat de astă dată în ochii naivilor sau a celor neinformaţi – nimeni, niciodată, nu s-a referit la cultură sau identitate, ca şi când acestora li s-a cântat deja cel din urmă prohod. În acest context, să aduci vorba de unitate culturală, identitară, naţională, rămâne a fi cel puţin ridicol, dacă nu absurd. Astfel, cel puţin deocamdată, din visul lui Eminescu – unitatea culturală fără nici o intruziune a politicii de orice culoare ar fi aceasta – praful şi pulberea s-a ales.

Am fost trişti şi împliniţi. S-a râs, s-au spus glume şi bancuri. Aura Christi a primit un premiu în valoare de un dolar din partea scriitorului şi editorului Teşu Solomovici pentru că i-a spus un banc cu evreii pe care nu-l ştia tocmai el, editorul celor două volume de bancuri cu evreii, inclusiv cel mai scurt banc din lume, care ne-a făcut să murim de râs. I-am sugerat să editeze şi un volum cu glume despre basarabeni şi ardeleni. Am fost bucuroşi şi pierduţi într-o lume, în care ne regăsim din ce în ce mai rar, din ce în ce mai greu. Într-o lume în care suntem încercaţi, uneori-adeseori, de acea stare definită de Nichita cu o exactitate matematică: râsu’-plânsu’. O lume în care singura justificare a vieţii rămâne a fi cea estetică.

Despre câte şi câte s-a mai vorbit, în timp ce autorii au fost răsfăţaţi de invitaţi ai presei scrise şi vorbite, au oferit autografe şi interviuri, au vorbit, şi-au citit înainte unui public departe de a fi numeros din cale afară, rămas fidel însă.

 

Autorii si titlurile lansate:

Nicolae-Breban-Jocul-si-fuga_cop-site-conteNicolae-Breban-Singura-cale-Cop-site-conteBogdan-Cretu-Iluziile-literaturii-deziluziile-criticii-Cop-site-conte
Christi-aura-Tragicul-visator-carteemil-ratiu-dumnezeu-s-a-nascut-in-daciaoctavian-opris-libertate-morala-si-politica
Platon-Pardau-Ore-de-dimineata_cop-site-conteStefan-Borbely-Eseuri-biblice-cop-1-sitedavid-bosc-fantana-limpede
daniela-lungu-colonia-cu-demoninicolae-barna-puntea-artelorbogdan-socol-jurnalul-unui-iubitor-de-fotbal

Poze manifestare:

SAM_6672SAM_6670SAM_6657
SAM_6650SAM_6651SAM_6653
SAM_6641SAM_6649SAM_6636
Jurnalul-unui-iubitor-de-fotbal-bogdan-socollansare-jurnalul-unui-iubitor-de-fotbal-2SAM_6655
Total 1 voturi
0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?

+ = Verify Human or Spambot ?

Despre Punctul Critic

Punctul critic – revista de diagnoză socială, politică şi culturală Punctul critic are o circulație națională și internațională, având un Consiliu științific alcătuit din personalități naționale și internaționale, acest lucru fiind o garanție calitativa asupra conținutului cât și a obiectivității [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile PunctulCritic.ro: PunctulCritic.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*