Punctul Critic » Noutăți-Evenimente » Conferinţa Internaţională. Eficiența normelor legale – ediția a 7‑a. Democraţia prin legea civilă, legea penală şi justiţia, 17‑19 mai 2018, Cluj‑Napoca, România

Conferinţa Internaţională. Eficiența normelor legale – ediția a 7‑a. Democraţia prin legea civilă, legea penală şi justiţia, 17‑19 mai 2018, Cluj‑Napoca, România

În perioada 17‑19 mai 2018, a avut loc la Cluj‑Napoca a 7‑a ediție a CONFERINȚEI INTERNAȚIONALE „EFICIENȚA NORMELOR LEGALE – DEMOCRAȚIA PRIN LEGEA CIVILĂ, LEGEA PENALĂ ȘI JUSTIȚIE”.

Conferința, care a fost un real succes, a avut loc sub coordonarea doamnei ELENA‑MIHAELA FODOR, prof. univ. dr. Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”. Cu această ocazie, s‑a oferit specialiștilor cadrul adecvat pentru schimburile de idei, exprimarea opiniilor și comunicarea celor mai noi cercetări științifice.

Din comitetul științific au făcut parte IRINA MOROIANU‑ZLĂTESCU, profesor universitar – Școala Națională de Studii Politice și Administrative, membru în Consiliul de administrație al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), membru al Academiei de Studii Juridice din România, membru al Consiliul Institutului de Drept European (ELI) București, România, MIRCEA CRISTE, profesor universitar, Universitatea de Vest din Timișoara, Avocatul Poporului Adjunct al României, AUREL CODOBAN, profesor universitar – Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, România, MARIA ORLOV, conferențiar universitar, Ph.D. – Președinte al Institutului de Științe Administrative din Republica Moldova, CONSTANTIN DUVAC, profesor, Ph.D. – Academia de Poliție din România, GORDANA GASMI, profesor universitar, Ph.D. – expert al Consiliului Europei pentru drepturile omului, cercetător principal la Institutul de Drept Comparativ, Belgrad, profesor de Drept la Facultatea „Dositej” din Belgrad, LUDO VENY, Professor, Ph.D. – University of Gent, Belgium ș.a.

Printre instituțiile implicate în organizarea conferinței s‑au aflat Academia Română, filiala Cluj., Institutul de Istorie „George Barițiu”, Departamentul de Cercetări Sociale și Umaniste, Colegiul Medicilor Cluj Napoca, Institutul de Științe Administrative Republica Moldova Chișinău, Moldova, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Asociația Română de Științe Penale București, România, Societatea Română de Autori și Edituri de Lucrări Științifice PERGAM București, România, Asociația științifică pentru drepturile de proprietate intelectuală București, România, Asociația Absolvenților Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” București, Facultatea de Drept Cluj‑Napoca, Eco Fundația România, Asociația pentru Studii Economice și Sociale și Prog­noză ș.a.

Justiția este un factor important pentru democrație și trebuie să contribuie la menținerea unui echilibru corect între amenințările la adresa întregii societăți și a drepturilor individuale. Propunerile de noi legi privind organizarea sistemului de justiție au declanșat o discuție vie în cadrul societății, referitoare la cea mai bună reglementare care ar asigura o justiție independentă și imparțială.

Temele propuse pe acest subiect au fost: ​​normele juridice civile care protejează democrația, regulile juridice civile adaptate la globalizare, normele juridice civile și obiceiurile culturale în schimbare, protecția demnității umane, normele și mecanismele naționale și internaționale de protecție a drepturilor omului și a democrației, reguli de combatere a acestora, probleme în domeniul regulilor privind detenția, influența globalizării asupra dreptului administrativ și fiscal, transparența în activitatea administrației, normele juridice administrative care sporesc rolul răspândirii bunelor practici ale administrației, mijloacele și mecanismele de asigurare a independența justiției, mijloace și mecanisme pentru asigurarea unei calități mai bune a justiției, mijloace și mecanisme pentru asigurarea unui proces echitabil, accesul la justiție.

Conferința a fost deschisă de către doamna IRINA MOROIANU‑ZLĂTESCU, care a abordat dreptul românesc din punctul de vedere al continuității sale. De asemenea, domnul MIRCEA CRISTE a prezentat o viziune asupra democrație, din trecut în prezent. Totodată, a fost prezentă și doamna ANCA GEOROCEANU – Decanul Fa­cul­tății de Drept din Cluj‑Napoca din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir”, care a urat succes tuturor specialiștilor prezenți.

Printre cei care au susținut lucrări în cadrul conferinței amintim pe ELENA‑MIHAELA FODOR – Transparența activității autorităților publice – o garanție a democrației, EMILIAN CIONGARU – Unele considerații istorice privind diviziunea dreptului în drept privat și public, LUDO VENY – Participarea cetățenilor la nivel local în Flandra, MACIEJ TROC – Răspunsurile naționale la constituționalismul supranațional în Uniunea Europeană, GABRIELA‑AURA FODOR – Accesul copilului la justiție în cazurile de pornografie infantilă, VLADIMIR MĂTUȘAN – Unele considerații privind posibilitatea de modificare a titlului de executare, reprezentat printr‑o hotărâre judecătorească definitivă privită din perspectiva legislației naționale și a jurisprudenței CEDO, MARIA ORLOV și ION BUZINSCHI – Jurisdicția administrativă în legislația Republicii Moldova, VLADIMIR RUSU – Principiul deschiderii și transparenței în activitatea autorităților administrative centrale în Republica Moldova, VLAD‑DAN OANEA – Evoluția Fondului Național Bisericesc după Marea Uniune, VIOREL SÎRCA – Reintegrarea socială a delicvenților juvenili în lumina justiției restaurative, ALEXANDRU CORDOȘ – Clasificarea tematică a comunicării în filosofia juridică contemporană, ROXANA‑ELENA VIȘAN – Răspunderea penală a copiilor în contextul global, LUCIA ȘTEFANIA AVRAM – Familia de imigranți conform legislației civile românești.

De asemenea, a avut loc lansarea cărții Dreptul sănătății – Health law, publicată sub egida Editurii Pro Universitaria. Coordonatorii lucrării au fost doamna Rodica Diana Apan și doamna Elena Mihaela Fodor. Având în vedere importața dreptului la sănătate și faptul că protecția sănătății este considerată un imperativ de interes general, cursul universitar abordează aspecte de o reală importanță atât pentru furnizorii de servicii de sănătate, cât și pentru beneficiarii acestora.

Alexandra Bucur

Total 3 voturi
0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?

+ = Verify Human or Spambot ?

Despre Punctul Critic

Punctul critic – revista de diagnoză socială, politică şi culturală Punctul critic are o circulație națională și internațională, având un Consiliu științific alcătuit din personalități naționale și internaționale, acest lucru fiind o garanție calitativa asupra conținutului cât și a obiectivității [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile PunctulCritic.ro: PunctulCritic.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*