Punctul Critic » Noutăți-Evenimente » Cea de‑a doua Conferință mondială consacrată jurnalismului constructiv

Cea de‑a doua Conferință mondială consacrată jurnalismului constructiv

Declarația Universală a Drepturilor Omului, de la a cărei adoptare s‑au împlinit, la 10 decembrie 2018, 70 ani, prevede în articolul 19 dreptul oricărei persoane la libertatea de opinie și de expresie care implică libertatea de a avea opinie fără amestec din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a difuza, fără a ține cont de frontiere, informații și idei prin orice mijloace.

Dar libertatea de informare și dreptul de a ști adevărul nu sunt respectate întotdeauna. Oriunde, în orice țară, mass‑media poate fi supusă manipulării, în numele unor interese partizane. Din această cauză, este adesea condamnată să fie doar o reflectare, mai mult sau mai puțin fidelă, a intereselor puterii sau ale opoziției dintr‑o țară sau a intereselor unui stat sau ale unui grup de state. Aceasta înseamnă că opinia publică poate fi orientată prin informații trunchiate sau false, într‑o direcție sau alta, fiind considerată incapabilă de a avea o judecată personală. Evident, foarte mulți sunt cei care vor să știe, în mod real, că sunt obiectiv informați asupra unor evenimente ce se produc în lume, ceea ce implică obligația jurnalistului de a prezenta informații corecte, ceea ce presupune și asumarea riscului pe care‑l implică profesia de jurnalist. În aceste condiții, a apărut necesitatea organizării unor conferințe, dezbateri, mese rotunde care să trateze cu seriozitate și obiectivitate aspecte legate de dreptul la informare.

În acest context, menționăm cea de‑a doua Conferință Mondială privind Jurnalismul Constructiv, intitulată sugestiv „Jurnalism mai responsabil pentru mâine”. Lucrările s‑au desfășurat la 18 ianuarie 2019, la Institutul Universitar de Studii Internaționale și Dezvoltare de la Geneva, în organizarea acestuia și a Institutului Constructiv privind Jurnalismul pentru mâine.

În cadrul Conferinței au fost abordate teme care au încercat să răspundă unor întrebări cum ar fi modul în care poate deveni mai responsabil jurnalismul, cum ar putea acesta să contribuie la reconstruirea societăților post‑conflict, dacă trebuie regândite criteriile de știri, cum se poate face un jurnalism mai relevant, de mai mare încredere și orientat spre viitor și dacă ar trebui ca accesul la informațiile de încredere să devină un drept al omului.

Au impresionat, prin ținuta rapoartelor prezentate, profesorul Johan Galtung, principalul fondator al studiilor de pace și pionier în teoretizarea studierii conflictului, care, de altfel, a primit încă din 1987 Premiul Nobel Alternativ, Richard Gingras, vicepreședinte al News la Google ș.a.

În cadrul reuniunii s‑au făcut referiri la criterii de știri, la reînnoirea jurnalismului pentru a fi mai de încredere și mai apreciat, la modul în care poate deveni jurnalismul mai responsabil și cum poate duce la angajamente mai profunde și la venituri mai mari.

Evident, de un interes special s‑au bucurat temele în cadrul cărora a fost analizat accesul la informația de încredere ca drept al omului și cele care au abordat, în general, aspecte legate de dreptul umanitar și drepturile omului. De asemenea, în cadrul reuniunii, un loc aparte l‑au ocupat dezbaterile legate de bunele practici în domeniile amintite.

Ne‑a reținut atenția preocuparea existentă în cadrul Conferinței față de jurnalismul din societățile post‑conflict și apelul mondial pentru un jurnalism responsabil.

 Irina MOROIANU ZLĂTESCU

Total 1 voturi
0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?

+ = Verify Human or Spambot ?

Despre Punctul Critic

Punctul critic – revista de diagnoză socială, politică şi culturală Punctul critic are o circulație națională și internațională, având un Consiliu științific alcătuit din personalități naționale și internaționale, acest lucru fiind o garanție calitativa asupra conținutului cât și a obiectivității [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile PunctulCritic.ro: PunctulCritic.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*