Punctul Critic » Carte » Veneticii

Veneticii

  • Autor(i): Ion Lazu
  • Anul apariției: 2014

Editura Ideea Europeana

„Nu-mi place să folosesc cuvinte mari, dar pentru mine Ion Lazu cu acest roman Veneticii a reprezentat realmente o mare surpriză: este o carte admirabilă, excepţională din toate punctele de vedere. Ştim că nu subiectele mari fac literatura mare. Această poveste a unei familii de refugiaţi din Basarabia, odată cu întoarcerea frontului şi aşezarea ei în apropiere de Slatina, are un dramatism cum în puţine cazuri am văzut; o scriitură de asemenea extraordinară, îmbinând timpurile narative magistral, prezentul şi imperfectul evocării, aş spune magistral, încât pe alocuri mi-a indus un soi de atitudine tragică prin aceea că omul, victimă a istoriei, devine un invingător. Această poveste a unor învingători – care îşi pierd averea, îşi pierd copiii, care se strămută mereu, sub vitregiile istoriei – este o dominantă teribilă a cărţii dlui Lazu.” (Constantin Stan)

„Fără a-mi fi teamă că greşesc, voi semnala cititorului în remarcabilul roman Veneticii al lui Ion Lazu o temă de autor pentru prima dată tratată în literatura noastră şi anume refugiul istoric al românilor basarabeni din 1944 şi odiseea supravieţuirii lor. Curgător ca un fluviu mare şi leneş, scris cu maximă atenţie, şi controlat sever la nivelul ideii, cumva situat la limita acurateţei stilistice a unui duct vag simbolic, Veneticii este unul dintre primele 10 romane scrise la noi în ultimii douăzeci de ani.” (Ştefan Ion Ghilimescu)

„Pe primul raft aşez cartea Veneticii de Ion Lazu, apărută la Editura Ideea Europeană, în 2009.  Mi-am format convingerea, însă, după lectură, cu creionul în mână, că Veneticii  este o scriere formidabilă sub câteva aspecte clare şi distincte: cu efecte benefice, întăritoare asupra prozei contemporane (pentru cine doreşte ca această formă a epicului să-şi păstreze vigoarea, să nu decadă cu totul în experiment facil); cu titlu de avertisment grav privind existenţa noastră precară, mereu conjuncturală, dependentă de întâmplări cu totul străine de fondul nostru autentic. I s-a zis Veneticii, după cum erau denumiţi românii basarabeni, strămutaţi la distanţă de o mie de kilometri spre Vest, în Transilvania, Banat, Oltenia, pentru a fi protejaţi de năvala armatelor roşii. «Venetici» în propria ţară! Dar asta e o mai complicată şi tristă poveste.” (Petru Ursache)

 

Titlul este disponibil in librarii in format tiparit si eBook.

www.librariapentrutoti.ro

www.ideeaeuropeana.ro

www.bibliotecaeuropeana.ro