Punctul Critic » Noutăți-Evenimente » Arad și Oradea: Manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri şi împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Statului Israel

Arad și Oradea: Manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri şi împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Statului Israel

Dublă sărbătoare:

Motto: „Când România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire, Israel sărbătorește 70 de ani de la înființarea Statului Israel, dar totodată sărbătorim și 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între Israel și Romania.” (Ambasadoarea Statului Israel în România, TAMAR SAMASH, februarie 2018)

Sinagoga neologă din municipiul Arad a găzduit vineri, 11 mai, o manifestare dedicată Centenarului Marii Uniri şi împlinirii a 70 de ani de la proclamarea independenţei Statului Israel, manifestare organizată de Centrul de studii iudaice „Academician Nicolae Cajal”, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Arad şi cu Colegiul de artă „Sabin Drăgoi”. Manifestarea a fost deschisă de Preşedintele Comunității evreiești din Arad, ing. Ionel Schlessinger, care a pus în lumină importanța celor două aniversări pentru țările noastre, Israel și România, legate prin atâtea elemente comune.

„Manifestarea a avut un oaspete special, poeta Ada Segal Shefer, din Israel, poetă de origine română, care a recitat câteva poezii din placheta de versuri intitulată «My Sun Land, România 100 – Israel 70. Soarele Meu, Pământul meu», apărută sub egida Asociaţiei Anima Fori, condusă de dr. Irina Airinei Vasile”, a declarat, pentru AGERPRES, prof. Univ. dr. Marius Grec, directorul Centrului de Studii Iudaice.

Potrivit acestuia, manifestarea a fost organizată de Centrul de Studii Iudaice, pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la proclamarea Statului Israel şi, de asemenea, împlinirea a 100 de ani de la formarea României Mari.

„De asemenea, tot cu această ocazie am lansat şi revista «Studii Iudaica Aradensis» a Centrului de Studii Iudaice din Arad, un număr dedicat împlinirii a 70 de ani de la formarea Statului Israel. Articolele din cuprinsul revistei se referă atât la istoria Israelului, cât şi la istoria comunităţii evreieşti din Arad, o comunitate foarte activă, comunitate ce a contribuit decisiv într‑o anumită perioadă la dezvoltarea oraşului”, a mai spus Marius Grec.

Programul manifestării a fost completat cu recitalurile a două coruri de la Colegiul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad, „Armonia”, condus de prof. Monica Tebuie şi, respectiv, „Clopoţei de argint”, condus de prof. Adina Gabor, acompaniamentul la pian fiind asigurat de prof.  Dor Niculescu.

La finalul manifestării, poeta Ada Segal Shefer a dăruit participanţilor câte un exemplar din recent apăruta sa plachetă de versuri, susţinând o sesiune de autografe.

„Am venit cu mari emoţii la Arad, pentru a lua parte la manifestarea ce tocmai s‑a încheiat, deoarece, având în vedere că am părăsit România de o bună bucată de timp, ca tânără poetă, iar acum am revenit ca o poetă matură, cu anumită experienţă de viaţă, cu o anumită experienţă în ceea ce priveşte scrisul şi cu multe amintiri, închizând astfel un cerc care a rămas deschis până acum”, a declarat poeta, la rândul său, pentru AGERPRES.

Întrebată în ce mod a fost influenţată, ca stil, poezia sa de marea poetă română Nina Cassian, al cărei discipol a fost în anii tinereţii sale, Ada Segal Shefer a afirmat că, fără a fi decisivă, influenţa acesteia a fost una foarte importantă.

„Nina Cassian a fost o poetă de avangardă, aşa cum mă consider şi eu. Au existat uneori conflicte între noi din punctul de vedere al stilului, pentru că, aşa cum am spus‑o în mai multe rânduri, m‑a trimis în braţele lui Eminescu. Pentru mine a fost şi va rămâne o mare DOAMNĂ, o mare reprezentantă a poeziei româneşti, iar pentru mine a fost o mare onoare şi să îi fiu discipol”, a adăugat poeta.

Născută în Bucureşti la începutul deceniului cinci al secolului trecut, Ada (Adela) Segal Shefer a absolvit liceul „Matei Basarab” din Capitală, era la începuturile carierei sale în ale scrisului, după cum i‑a spus Nina Cassian, „o saltimbancă a metaforelor”, o romantică pierdută şi regăsită pe pânza unică a viselor dintr‑un athanor interior (…)

A părăsit România în anul 1970, luând cu ea întreg tezaurul pe care Nina Cassian i l‑a dat.

Două zile mai târziu, pe 13 mai, Comunitatea evreiască din Oradea și‑a deschis porțile sărbătorind Ziua Ierusalimului. Alocuțiuni de suflet au rostit, în deschidere, directorul Centrului Comunitar Evreiesc Andrei Seidler și Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, care au evocat istoria frământată a Ierusalimului și rolul major al Ierusalimului în actualitate. La manifestare a participat ca invitată Ada Segal Shefer, din Israel, care a reiterat programul dedicat Centenarului Marii Uniri a României și aniversării a șapte decenii de independență a Statului Israel evocând, în versuri pline de emoție, România unită, care i‑a dat naștere, și Țara Făgăduinței, care i‑a devenit mamă de adopție și unde și‑a împlinit viața cu rădăcini românești. Rădăcini evocate în cântecele învăluitoare ale minunatului tenor Schlomo Josefsohn, care au încheiat o zi luminoasă din viața Comunității evreiești din Oradea.

Dr. Irina Airinei

Total 1 voturi
0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?

+ = Verify Human or Spambot ?

Despre Punctul Critic

Punctul critic – revista de diagnoză socială, politică şi culturală Punctul critic are o circulație națională și internațională, având un Consiliu științific alcătuit din personalități naționale și internaționale, acest lucru fiind o garanție calitativa asupra conținutului cât și a obiectivității [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile PunctulCritic.ro: PunctulCritic.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*