Punctul Critic » Proiecte

Proiecte

Revista Punctul Critic

 

Viețile noastre se încheie în ziua în care

rămânem tăcuți în privința lucrurilor care contează.

Martin Luther King

 

Punctul critic  înseamnă:

valoare dincolo de mode, dincolo de timp

libertate de exprimare

lupta pentru valorile fondatoare ale națiunii române

lupta pentru valorile democrației

profesionalism, eficiență, demnitate

puterea de a fi și de a dărui

 

 Prin sponsorizări și donații susțineți proiecte de anvergură națională (vezi aici)

Fundația Culturală Ideea Europeană si revista Punctul critic susține și promovează următoarele proiecte:

Galeriaartistilor.ro

Platforma bilingva online galeriaartistilor.ro promoveaza artisti romani de exceptie. In prim-plan: romancieri, prozatori, poeti, critici si istorici literari, oameni de stiinta, pictori, sculptori, graficieni, actori si regizori romani.Print-Screen-galeriaartistilor

Intre numele promovate: Ana Blandiana, Nicolae Breban, Emil Brumaru, Augustin Buzura, Aura Christi, Diana Cozma, Mircia Dumitrescu, Vasile Gorduz, Ileana Malancioiu, Virgil Nemoianu, Basarab Nicolescu, Lucian Pintilie, Ioan Es. Pop, Dumitru Radu Popescu, Doina Rusti, Eugen Simion, Nichita Stanescu, Virgil Tanase, Eugen Uricaru, Monica Savulescu Voudouri, Vladimir Zamfirescu s.a.

Obiectiv: sporirea vizibilitatii si cunoasterii valorilor romanesti in lumea de astazi, in care romancierii, prozatorii, poetii, criticii si istoricii literari, oamenii de stiinta, pictorii, sculptorii, graficienii, actorii si regizorii romani alcatuiesc un capital de imagine urias, insuficient valorificat.

Proiectul galeriaartistilor.ro face parte dintr-o campanie nationala de sporire a vizibilitatii creatorilor romani canonici si contemporani, initiata de Fundația Culturala Ideea Europeana si revista Contemporanul.

 

Bibliotecaeuropeana.ro

www.bibliotecaeuropeana.ro este un portal de cultura, care ne deschide larg usile unei biblioteci on line, impresionanta prin portofoliul de carti, e-books, reviste, publicatii si o galerie foto cu personalitati de varf ale culturii romane.Print-screen-Biblioteca-europeana-Ed-2012-1

Bibliotecaeuropeana.ro este permanent completata si dezvoltata in scopul promovarii valorilor de referinta ale culturii. Publicul este format in cultul accesului la informare, cultura de inalt nivel si dezbateri de calitate. Implementarea acestui proiect are un impact major asupra publicului larg din tara si strainatate.

Portalul raspunde nevoii de informare a publicului larg, inclusiv a tinerilor interesati de promovarea prin metode moderne ale demersului cultural in conditiile in care se remarca o scadere dramatica a accesului publicului la cultura si o diminuare a interesului fata de carte.

Citește românește!

Sala de lectură

In Sala de lectura veti gasi carti, pe care le puteti rasfoi gratuit. Pentru a descarca gratuit o carte sau o revista este necesar sa va deschideti un cont pe site-ul nostru, daca nu aveti, sau sa va autentificati in contul existent. Tot aici aveti prilejul de a citi reviste si publicatii gratuite si de a accesa galeria foto, ce contine un tezaur de poze cu personalitati, peisaje, sculpturi, tablouri, monumente etc.

www.bibliotecaeuropeana.ro este realizat de Fundatia Culturala Ideea Europeana, in parteneriat cu Asociatia EuroPress si Asociatia Contemporanul.

Proiect realizat cu sprijinul AFCN

Cultura și literatura română

în contextul relațiilor româno-basarabene

Lecturi publice, donații de carte și reviste

In aprilie 2008, revenirea la Iasi – in cadrul proiectului „Cultura si literatura romana in contextul relatiilor romano-basarabene”, derulat cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National – ne-a prilejuit intoarcerea in matca culturii romane moderne, a carei temelie a fost pusa de grupul adunat in jurul Junimii. Am avut prilejul sa revedem vechii nostri colaboratori, intre care Lucian Vasiliu, poet, ctitor de institutii de cultura, director al revistei Dacia literara, Cassian Maria Spiridon, poet, eseist, director al revistei Convorbiri literare, criticul si istoricul literar Dan Manuca, Magda si Petru Ursache, Valeriu Stancu, director al revistei Cronica. Sala „N. Balcescu” s-a dovedit neincapatoare. Au fost lansate carti ce au vazut lumina tiparului la editurile Ideea Europeana, EuroPress si Contemporanul.

La intrevederile, conferintele si lansarile de carte organizate la Iasi, Chisinau, Cahul sau Valeni, am mentionat ca hotarul existent intre Republica Moldova si Romania – stat membru al Uniunii Europene – se va transforma intr-o formalitate numai in cazul in care statul roman va investi in exportul culturii romane si in propagarea literaturii romane in Basarabia. Trebuie organizate turnee si lecturi publice, trebuie facute donatii de carte, donatii de reviste de cultura etc.

Protagonisti: Cassian Maria Spiridon, poet, eseist, director al revistei Convorbiri literare, criticul si istoricul literar Dan Manuca, Magda si Petru Ursache, Valeriu Stancu, director al revistei Cronica, acad. Mihai Cimpoi, Aura Christi, poetii Valeriu Matei si Arcadie Suceveanu, publicistul si prozatorul Vlad Zbarciog, profesorii Elizabeta Onu, Boris Volosatii, director al Liceului Teoretic roman-francez „Gh. Asachi” din Chisinau, Natalia Bulat, director-adjunct, profesorii de literatura romana Veronica Petrenco si Elena Boeru, bibliotecara Galina Zgherea, directorul scolii din Valeni Tudor Murjac, care ne-a invitat sa revenim cu carti, reviste, lecture publice si conferinte. Biblioteca Scolii din Valeni contine circa 14.000 de volume de carte, din care circa 90 la suta sunt volume in chirilice.

Manifestarile au avut loc in urmatoarele locatii: Casei Pogor – Iasi, 8 aprilie 2008; Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova – Chisinau, Amfitrion Mihai Cimpoi; Liceul roman-francez Gh. Asachi, Chisinau; Universitatii de Stat – Cahul; Școala generala din comuna Valeni, Judetul Cahul.

Parteneri: Revista Contemporanul, Centrul de Cultura si Carte Romaneasca – Chisinau, Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania.

Proiectul s-a desfasurat în cadrul Anului European al Dialogului Intercultural – 2008.

Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

Poze manifestare:

Lucian-vasiliu-fotoCassian-maria-spiridon-fotoLucian-vasiliu-2
uniunea-scriitorilor-dinr-moldovaliceul-gh-asachi-chisinauliceul-gh-asachi-chisinau-2

Scriitorii români și diaspora – Grecia

Lecturi publice, donații de carte și reviste

Revista Contemporanul, Fundatia Culturala Ideea Europeana, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, prin programul PromoCult · 2007, a organizat, in perioada 8-28 octombrie 2007, un turneu de conferinte si lecturi publice sub genericul „Scriitorii romani si diaspora – Grecia 2007”.

Protagonistii turneului: Aura Christi, Nicolae Breban, Janina Ianosi, Ion Ianosi, Monica Savulescu-Voudouri, Victor Ivanovici si editorul Andrei Potlog. In cadrul acestui turneu s-au tinut conferinte (la Salonic, Delphi si Atena), au avut loc o serie de lecturi publice si lansari de carte. Intre titlurile lansate figureaza Rilke, Tvetaieva, Pasternak, Roman epistolar (traducere de Janina Ianosi), Vinovati fara vina, Puterea nevazuta, Elegii parisiene, Fr. Nietzsche. Maxime comentate de Nicolae Breban, eu si el – insemnari subiective despre Ceausescu, Dostoievski · Tragedia subteranei, Tolstoi · Romanul unei drame de Ion Ianosi, De la Iasi la Ierusalim si inapoi de Leon Volovici, Celalalt versant, Exercitii de destin, Religia viului de Aura Christi s.a.

Obiectivele majore pe care isi axeaza activitatea Fundatia Culturala Ideea Europeana si revista Contemporanul graviteaza in jurul unor modele de prim rang ca, bunaoara, Rainer Maria Rilke, Marina Tvetaieva, Boris Pasternak, Lev Tolstoi, Fiodor Dostoievski, Nicolae Breban, Ion Ianosi, Nicolae Balota s.a. Acest proiect este un model al expresiei culturii romane in afara limitelor formale ale tarii si un model pentru generatia tanara, care are astfel prilejul de a asista la o lectie de cultura si de viata. Intentionam, prin acest proiect major, sa sensibilizam opinia publica in sensul implicatiilor sociale, politice si culturale, care decurg din relatiile cu minoritatile, precum si cu diaspora scriitoriceasca. Invitatii si protagonistii proiectului sunt o mana de specialisti de prima mana care se respecta unii pe altii, au cultul lucrului bine facut, se cauta unii pe altii, intrucat se aseamana in dorinta lor de a face cultura de gradul zero, in vointa de a pastra acest istm de civilizatie, de europenitate care este Conte(mporanul), dand o lectie invatata de la marii inaintasi care pledau pentru ridicarea nivelului cititorului mediu, in pofida scrisului pe intelesul tuturor, pledau pentru „umanizarea prin cultura” (expresia ii apartine marelui profesor Ion Petrovici) si transcenderea constiintei nationale prin intermediul culturii. O lectie de elitism. De profesionalism.

Conferintele desfasurate la Salonic si Atena au fost un prilej pentru a face noi legaturi cultural-umane atat cu personalitati locale, cat si cu institutii de prima mana. Astfel, prin intermediul colaboratoarei noastre, Monica Voudouri (presedinte al organizatiei-partener Balkania Contemporana), am reusit sa initiem o colaborare cu mediul universitar din capitala vechii Elade, mai precis cu Universitatea din Atena. Prin bunavointa unui alt invitat al institutiei noastre, profesorul Victor Ivanovici, ne-am adaugat pe lista de contacte culturale din Grecia, Universitatea din Salonic, unde Victor Ivanovici activeaza ca profesor universitar. Prin intermediul consulului general Dumitru Hrituleac ne-am imbunatatit substantial relatia cu Consulatul Roman din Salonic, institutie care speram ca isi va aduce un aport esential in cadrul viitorului turneu de dezbateri care va fi organizat de institutia noastra. Asadar, viitoarele noastre colaborari vor include: Univeristatile din Atena si Salonic, Consulatul Roman din Salonic si Ambasada Romaniei din Atena si revistele de limba romana din Grecia, ca bunaoara Curierul Atenei si Actualitatea Romaneasca.

Parteneri: Revista Contemporanul, Balkania Contemporana Consulatului Ambasadei Române în Grecia (Salonic).

Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din România.

Poze manifestare:

Grecia-atena-fotoGrecia-atena-foto-3grecia-N-Breban-Janina-si-Ion-Ianosi
grecia-salonic-fotoGrecia-atena-foto-2Grecia-atena-foto-4

 

 

Contribuția scriitorilor evrei în cultura româna

Lecturi publice, donații de carte și reviste

In toamna anului 2007, in colaborare cu Universitatea Ebraica, Cinemateca si Centrul Cultural din Ierusalim, Centrul de Studiere a Istoriei Evreilor din Romania, Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, Centrul Cultural din Haifa sub egida H.O.R. Haifa, Revista Contemporanul si Fundatia Culturala Ideea Europeana au organizat un turneu de conferinte si lecturi publice in Israel. Turneul s-a desfasurat in cadrul programului Contributia scriitorilor evrei in cultura romana si a cuprins discutii, dezbateri, polemici, mese rotunde, lecturi publice care au avut loc la Tel Aviv, Ierusalim si Haifa, sub semnul Clubului Ideea Europeana.

Protagonistii turneului: poetul, romancierul si eseistul Aura Christi, scriitorii si carturarii Leon Volovici, Costel Safirman, George Voicu, Moshe Idel, Andrei Fischof, Eran Shela, Madeleine Davidsohn, Biti Caragiale, Francisca Stoleru, Shmuel Rainis, Shaul Carmel si altii. In cadrul acestui turneu au fost lansate cateva volume aparute la Editura Ideea Europeana: De la Iasi la Ierusalim si inapoi – o carte-eveniment semnata de Leon Volovici, Religia viului si Exercitii de destin de Aura Christi, „Problema evreiasca”, Scriitori evrei din Romania, Avangarda romaneasca de Ovidiu Morar s.a.

Manifestarile au avut loc in urmatoarele locatii:Casa Scriitorilor (Beit Cernihovski) din Tel Aviv, 18 septembrie 2007; Cinemateca din Ierusalim (sala bibliotecii), Derech Hebron 11, 20 septembrie 2007; Matnas Hadar (Beiteinu) Rh. Ierusalaim 29 Haifa, 23 septembrie 2007.

Parteneri:Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, Cercul Cultural din Haifa sub egida H.O.R. Haifa, Fundatia Culturala Ideea Europeana, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei – Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni si revista Contemporanul.

Proiect organizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României – Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

 

Poze manifestare:

Israel-Aura-Christi-conferentiindisrael-Costel-Shafirisrael-G-Mosari
Israel-conferentiindisrael-leon-voloviciisrael-leon-volovici-2
israel-La-poalele-Orasului-Sfantisrael-leon-volovici-aura-christiisrael-tel-aviv

Pentru sugestii, propuneri și observații, vă rugăm să ne contactați:

office@punctulcritic.ro